“З правдивою пошаною Л. У.”

25 лютого 2021 року виповнюється 150 років від дня народження Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач-Квітки) (1871-1913) – однієї із центральних постатей в історії національної культури. З цієї нагоди ЦДАВО України підготував онлайнову виставку “З правдивою пошаною Л. У.”
На виставці опубліковані цифрові копії 12 листів Лесі Українки до видавця, публіциста, громадського діяча Юрія Пилиповича Тищенка (псевдонім – Павло Лавров), написані протягом 1910-1913 рр. На основі виявлених листів, розкриваються такі питання розвитку української культури, як видання творів української письменниці.
У 1911 році Павло Лавров заснував видавничу спілку «Дзвін», де було видруковано 1-й том видання «Твори Лесі Українки». З листів можна почерпнути чимало інформації щодо написання і видання окремих творів письменниці та підготовку до друку в 1911-1912 рр. її двотомника.
Листування серед інших видів творчості поетеси займає чільне місце у спадщині Лесі Українки. Листи Лесі Українки є цінним джерелом для вивчення її біографії, творчості та поглядів. Через листування поетеса підтримувала зв’язки не тільки з рідними, знайомими, друзями, а й з усім літературним та мистецьким світом.
Запрошуємо переглянути епістолярні джерела Лесі Українки, що зберігаються в ЦДАВО України. Листи поетеси, як жодні інші свідчення, дають змогу впритул наблизитися до світу мрій, думок і сподівань її благородної і витонченої душі

Перейти до вмісту