26 листопада 2013 року

«Без любови я нічо не пишу». Постать Ольги Кобилянської в документах ЦДАВО України

26 листопада 2013 р. в актовому залі комплексу ЦДАУ України по вул. Солом`янській, 24 відбулася презентація виставки до 150-річчя від дня народження видатної української письменниці та громадської діячки Ольги Кобилянської.

Організатори виставки:

Державна архівна служба України

Центральний державний архів вищих органів влади та управління України

До 150-річчя від дня народження Ольги Юліанівни Кобилянської Центральний державний архів вищих органів влади та управління України підготував виставку документів, присвячену цій ювілейній даті. У назві використано рядок з листа Ольги Кобилянської до Павла Богацького від 28 жовтня 1922 р.: «Без любови я нічо не пишу». Всього ж у фондах архіву зберігається більше 100 автографів її маловідомих листів, які дозволяють перегорнути деякі сторінки біографії, доторкнутися до струн її вразливої душі, побачити тернисті стежки пошуків ідеалу в житті.

На виставці вперше представлено збережені у фондах ЦДАВО України листи Ольги Кобилянської до Микити Шаповала, Ольги Шаповал, Павла Богацького, Софії Русової – «слова зворушливого серця», які допомагають повніше осягнути її творчість та духовний світ, її бажання «дещо оставить людям по собі…».

Окремим сюжетом виставки стали документи про відзначення 40-річного ювілею літературної діяльності Ольги Кобилянської – яскраві, промовисті свідчення її світового визнання.

Перейти до вмісту