6-7 травня 2011 р.

У Національному архіві США відбувся міжнародний семінар “Нова ера співробітництва та електронні ресурси. Дослідження джерел Другої світової війни” на якому було презентовано національні архівні електронні ресурси, об’єднані на Порталі “Документи щодо долі культурних цінностей за часів нацизму”. Український проект представляв Кирило Вислобоков, директор компанії “Архівні інформаційні системи” (Київ).

http://www2provenanceseminar.wordpress.com/

Створений в результаті кількарічної тісної співпраці національних та інших архівних установ, інтенет портал уперше відкиває доступ до величезного комплексу документів щодо долі культурних цінностей під час Другої світової війни. Ці архівні установи, а також експерти національних і міжнародних організацій, працюють разом, аби розширити доступ громадськості до розпорошених документів через єдиний Інтернет-портал. Портал дозволить музеям, бібліотекам, архівам та іншим установам або приватним особам дослідити їхні втрати, а також надає можливості прослідкувати долю й встановити місце знаходження колекцій та окремих цінностей, які не були повернуті законним власникам після війни.

Портал відсилає дослідників до електронних архівних ресурсів, що містять описання документів, а в багатьох випадках і цифрові зображення цих документів, щодо культурних цінностей, які були вкрадені, розграбовані, конфісковані, примусово продані, або іншим чином втрачені за часів нацизму. Поняття культурної власності, що охоплюється цими документами, включає широке коло цінностей від мистецьких творів до книг і бібліотечних зібрань, предмети релігійного культу, антикваріат, архівні документи та багато іншого.

Проект започатковано 2009 року національними архівами США, Німеччини та Великобританії. Україна, в особі Центрального державного архіву вищих органів влади та управління, приєдналася до проекту у вересні 2010 р. з оцифровуваною колекцією документів Оперативного штабу рейхсляйтера Розенберга. Протокол про приєднання підписано 1 вересня 2010 р. в Києві.

Колекцію було обрано не випадково. Її інформаційний потеціал важко переоцінити для архівів, музеїв та бібліотек України, Росії, Білорусі, Франції, Бельгії, Нідерландів та інших країн, де діяльність Оперативного штабу рейхсляйтера Розенберга (ОШР) була спрямована на реалізацію політики тотальної конфіскації Третім рейхом культурних цінностей на окупованих нацистами територіях під час Другої світової війни. Архів ОШР розпорошений по 29 сховищах у 9 країнах.

У ЦДАВО зберігається одна з найбільших та найінформативніших частин архіву ОШР. Докумети відображають діяльність штабу з конфіскації та вивезення культурних цінностей архівів, бібліотек та музеїв з окупованих територій колишнього Радянського Союзу, а також приватних колекцій з окупованих Північної Франції та Бельгії.

Три фонди документів ОШР та дотичних матеріалів зі ЦДАВО було оцифровано та представлено он-лайн на окремій сторінці веб сайту архівуhttp://err.tsdavo.org.ua/

Удоступнено близько 137,000 цифрових зображень документів ОШР з відповідними пошуковими засобами. Описання документів, а також покажчики імен, географічних назв та організацій, на разі доступні лише російською. Готуються українська та англійська версії.

Портал містить опис проекту та анотацію на представлені документи українською та відсилає дослідників безпосередньо на сайт ЦДАВО.

Проект з оцифровування колекції документів Оперативного штабу рейхсляйтера Розенберга – перший досвід зі створення комплексної інформаційної системи в українських державних архівах, яка дозволяє не тільки полегшити доступ до важливих документальних масивів, але й автоматизувати усі види діяльності архіву з комлектування, обліку та використання документів, а також позитивно вплинути на стан їх збереження шляхом обмеження обігу оригіналів.

Провайдер проекту – компанія Архівні інформаційні системи, перша і єдина компанія в Україні, яка з 2005 року займається оцифровуванням архівних та бібліотечних колекцій та створенням автоматизованих інформаційних рецурсів у цих галузях.

Перейти до вмісту