До дня народження Василя Вишиваного (австрійського ерцгерцога Вільгельм Франц Йозеф Карл фон Габсбурґ-Лотрінген) – неординарного учасника українського національно-визвольного руху

10 лютого 1895 р. народився Василь Вишиваний (австрійський ерцгерцог Вільгельм Франц Йозеф Карл фон Габсбурґ-Лотрінген) – неординарний учасник українського національно-визвольного руху.

З цієї нагоди ЦДАВО України підготував до публікації цифрові світлини, відтворені з оригінальних негативів. Ми припускаємо, що перші шість світлин зафіксували події кінця травня — початку червня 1919 р., про що згадував сам В. Вишиваний в автобіографії (детально див. https://web.archive.org/web/20070220141347/http://spilka.webua.org/library/habsburg.html або ЦДАВО України. Ф. 1075. Оп. 4. Спр. 18а. Арк. 11). Окрім Василя Вишиваного на світлинах можна розпізнати Петра Шекерика-Дониківа (фото 3-5), який супроводжував його під час перебування в Карпатах.

На двох останніх світлинах зображені (можливо!) В. Вишиваний та В. Петрів під час огляду українських військ С. Петлюрою та Є. Петрушевичем з нагоди свята 1 листопада 1919 р. в Кам’янці.

На жаль, негативи не було атрибутовано та досі не встановлено їх належність до особового фонду І. Огієнка. Тому просимо дослідників підтвердити або спростувати наші припущення (redko@tsdavo.gov.ua).

Дякуємо за допомогу Державному центру збереження документів НАФ

Перейти до вмісту