16 січня 2021 року

“Ad multos annos” – «На довгі роки» – це побажання з вітання Августина Волошина Українському вільному університету в Празі з нагоди його 10-річчя стало пророчим. 17 січня 2021 р. Українському вільному університету – alma mater українських студенів-вигнанців – виповнюється 100 років.

Заснований у Відні, восени 1921 року університет переїхав до Праги, розгорнув багатогранну педагогічну, науково-дослідну й видавничу діяльність. Унаслідок воєнних подій в 1945 році більшість професорів і студентів були змушені залишити Прагу. Восени 1945 року у Мюнхені починається третій період (після віденського та празького) існування Українського вільного університету. Він вистояв попри всі труднощі, що траплялися впродовж століття на чужині, і сьогодні це єдиний у світі вищий навчальний заклад поза межами України з українською мовою навчання.

ЦДАВО України щиро вітає з ювілеєм викладачів та студентів Українського вільного університету в Мюнхені та пропонує усім відвідувачам вебсайту переглянути виставку з історії славетного навчального закладу, до якої увійшли документи до 1945 р.

Перейти до вмісту