5 лютого 2021 року

5 лютого 1921 року Аргентинська Республіка першою з країн Південної Америки визнала незалежність Української Народної Республіки. Напередодні 100-річчя цієї важливої події Надзвичайний та Повноважний Посол Аргентинської Республіки в Україні Елена Летісія Мікусінскі відвідала Державну архівну службу та провела консультації з Головою Укрдержархіву Анатолієм Хромовим.

Надзвичайний та Повноважний Посол Аргентинської Республіки в Україні Елена Летісія Мікусінскі підтримала пропозицію Голови Державної архівної служби України та висловила зацікавленість в ознайомленні з документами Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України, зокрема про визнання Аргентинською Республікою незалежності Української Народної Республіки 5 лютого 1921 року. До архіву завітали також від аргентинської сторони Леся Мілютенко, перекладач відділу політики та зв’язків з органами місцевої влади Посольства та Алехандра Василик, представник відділу культури Посольства.

Директор ЦДАВО України Олександр Буханець ознайомив почесних гостей з роботою архіву, представив документальні джерела часів Української революції 1917-1921 років. Архівні документи з фондів Міністерства закордонних справ Української Народної Республіки, Канцелярії Директорії Української Народної Республіки, Української республіканської капели УНР прокоментувала заст. директора Наталія Маковська. Директор ЦДАВО України Олександр Буханець передав Надзвичайному та Повноважному Послу Аргентинської Республіки в Україні Елені Летісії Мікусінскі цифрові копії архівних документів до 100-річчя встановлення двосторонніх відносин між нашими країнами та копію унікального документу – Універсалу Директорії Української Народної Республіки від 22 січня 1919 року, оригінал якого зберігається в архіві

Перейти до вмісту