“… Виражаючи суверенну волю народу…”. До 25-річчя Конституції України

До 25-ї річниці Конституції України ЦДАВО України презентує виставку документів з фонду Верховної Ради України за 1990-1996 роки.
На виставці представлені архівні документи про конституційний процес у першій половині 1990-х років, який розпочався з Декларації про державний суверенітет України. Цінна інформація міститься в постановах Верховної Ради України про Концепцію нової Конституції України, проведення Всеукраїнського референдуму в питанні про проголошення незалежності України та проєкт нової Конституції.
Увійшли до виставки й Конституційний договір між Верховною Радою України та Президентом України про основні засади організації та функціонування державної влади і місцевого самоврядування в Україні на період до прийняття нової Конституції України (8 червня 1995 р.).
Безперечно, особливий інтерес викликає прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 р. Конституція України. Це один із найяскравіших моментів в історії незалежної України. Важливі штрихи до відображення визначної події в історії нашої держави – прийняття Основного Закону України, зафіксовані у протоколах засідань Верховної Ради України.
Тож пропонуємо ознайомитися з документами ЦДАВО України, які відображають історичні моменти конституційного процесу незалежної України та усіх вітаємо з Днем Конституції України!

Перейти до вмісту