«Чорнобиль… Наслідки. Подолання.» До 35-х роковин Чорнобильської катастрофи

«Чорнобиль… Наслідки. Подолання.» До 35-х роковин Чорнобильської катастрофи

Атомний Вій опустив бетонні повіки.
Коло окреслив навколо себе страшне.
Чому Звізда-Полин упала в наші ріки?!
Хто сіяв цю біду і хто її пожне?

Ліна Костенко

35 років минуло від дня аварії на Чорнобильській АЕС, радіоактивна хмара від якої пройшла над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США. Не одразу прийшло усвідомлення, що це не просто аварія, спричинена двома вибухами на четвертому реакторі, а найбільша техногенна катастрофа ХХ століття. З плином часу не вщухає біль, пам’ять повертає у трагічні квітневі дні 1986 року, триває усвідомлення масштабів трагедії як для України, так і для всього світу, пошук ефективних шляхів подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.
Тому не втрачає актуальності необхідність оприлюднення та ретельного дослідження інформації колосального за обсягом і різноманітного за змістом комплексу архівних джерел, зокрема українських державних архівів. Це було визнано на міжнародному рівні: 30 жовтня 2017 року українська номінація «Документальна спадщина, пов’язана з аварією на Чорнобильській АЕС» була включена до Міжнародного реєстру програми ЮНЕСКО «Пам’ять світу».
ЦДАВО України продовжує знайомити з документами Чорнобильської тематики, що відклалися у фондах архіву, у тому числі розсекреченими, які висвітлюють дії влади, реакцію суспільства в екстремальних умовах перших місяців після аварії, відображають подальші кроки у визначенні шляхів подолання наслідків катастрофи, забезпеченні соціального захисту постраждалих, відзначенні героїв-ліквідаторів

Перейти до вмісту