25 лютого 2021 року

На відзначення 25-ї річниці заснування антарктичної станції “Академік Вернадський” ЦДАВО України підготував онлайн публікацію «Найхолодніший континент, до якого прикипаєш серцем» – антарктичний ювілей: українська станція “Академік Вернадський” святкує 25 років від дня заснування.

У добірці презентовані документи про відзначення державними нагородами визначних українських полярників та вчених, за їхній внесок у здійснення наукової діяльності в Антарктиці

«Найхолодніший континент, до якого прикипаєш серцем» –
антарктичний ювілей: українська станція “Академік Вернадський”
святкує 25 років від дня заснування

“Завдяки станції «Вернадський» ми, українці,
напряму залучені до глобальних зусиль людства зі збереження нашої планети”.
Юрій Отруба, керівник 25-ої,
Української антарктичної експедиції
зі станції «Академік Вернадський»

Українській антарктичній станції “Академік Вернадський” – 25 років – визначальна дата для України та української науки. Чверть століття тому Україна повернулася до Антарктики, отримавши у дар від Великої Британії справжню перлину з-поміж антарктичних станцій – станція “Фарадей” дістала назву “Академік Вернадський”, і над нею 6 лютого 1996 року замайорів український прапор.

З цього часу розпочалася перша українська зимівля в Антарктиці під керівництвом Геннадія Міліневського – начальника і геофізика станції “Академік Вернадський”. Ця подія дала змогу українським вченим продовжити і започаткувати низку найактуальніших наукових досліджень світового рівня, зокрема у таких галузях знань як: фізика атмосфери, зміни клімату, геофізика, геологія, біологія.

До речі, свою назву станція отримала з ініціативи першого керівника Українського антарктичного центру, академіка Петра Гожика. Саме Петро Феодосійович запропонував дати українській науковій базі ім’я першого очільника Української Академій наук (1918 р.), засновника вчення про біосферу та ноосферу Володимира Вернадського. З іменем академіка Петра Федосійовича Гожика пов’язане підписання Меморандуму про передачу Великобританією Україні антарктичної станції “Фарадей” (нині – ”Академік Вернадський”), створення Центру антарктичних досліджень НАН України, організація і керівництво першими українськими антарктичними експедиціями.

У складі Першої Української антарктичної експедиції були переважно фахівці з досвідом полярних експедицій. Це, наприклад, гляціолог, професор Одеського гідрометеорологічного інституту Леонід Сергійович Говоруха, який свого часу побував в експедиціях на Землю Франца-Йосифа і в Антарктиду, був учасником арктичних та антарктичних експедицій, зокрема першої Української антарктичної експедиції (1997 р.).

Вчений Бахмутов Володимир Георгійович, як фахівець-геофізик у 1995 приймав від Британії антарктичну станцію “Фарадей”, був учасником першої команди українських зимівників на антарктичній станції ”Академік Вернадський” (1995-1997 рр.), керував виконанням геолого-геофізичних робіт згідно з Державною програмою досліджень України в Антарктиці на 2002-2010 рр.

За мужність і високий професіоналізм, виявлені в екстремальних умовах під час зимівлі, Геннадій Міліневський, Леонід Говоруха та Бахмутов Володимир нагороджені орденом “За мужність” III ступеня

Перейти до вмісту