Візит делегації Національного архіву Латвії до ЦДАВО України

27 серпня 2021 року в рамках консультацій, які проводив Укрдержархів із Національним архівом Латвії, Центральний державний архів вищих органів влади та управління України відвідала делегація Національного архіву Латвії на чолі із його директоркою Марою Спруджею та у складі: Інгуна Слайдіня, заступник директора Національного архіву Латвії, Гінтс Зелменіс, старший науковий співробітник, Рітварс Янсонс, член Сейму та секретар Парламенту в Міністерстві культури Латвії.
Шанованих латвійських гостей супроводжували Юлія Прилепішева, начальник управління комунікацій Укрдержархіву, Ігор Кулик, директор Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті та Анна Ряба, співробітник ГДА УІНП.
До візиту латвійських колег ЦДАВО України підготував виставку оригіналів архівних документів із фондів «Дипломатична місія Української Народної Республіки в Латвії» (№ 3697), «Міністерство торгу і промисловості Української Народної Республіки» (№ 3738) та інших, що розповідають про встановлення дипломатичних відносин, політичні, торговельно-економічні та мілітарні зносини між Латвією та Україною у 1920 році. Гостей зацікавили матеріали низки конференцій Балтійських держав 1920 року, що проходили з метою створення «Східної Антанти» та Балто-Чорноморського союзу. У цих конференціях від України брали участь Міністр внутрішніх справ Директорії УНР Олександр Саліковський та голова дипломатичної місії УНР у Латвії, Литві та Естонії Володимир Кедровський. Увагу гостей також привернули особисті документи біженців – осіб латвійської національності з фонду «Народний комісаріат внутрішніх справ» (№ 5).
Латвійським колегам були продемонстровані оригінали хартій Незалежності України – Акт проголошення Незалежності України та Конституція України, оригінали документів із підписами М. Грушевського, В. Винниченка, С. Петлюри, заповіту П. Скоропадського, телеграми дипломатичної місії УНР в Латвії про визнання Латвійськими Установчими Зборами державної незалежності Української Народної Республіки від 26 березня 1920 року, оригінал постанови Президії Верховної Ради України «Про визнання державної незалежності Латвійської Республіки» від 26 серпня 1991 року та відкриття посольства України в Латвії у 1992 році з фонду «Верховна Рада України» (№ 1).
Гості ознайомилися зі сховищами ЦДАВО України, між архівістами обох країн відбулася цікава дискусія на професійні теми.
Перейти до вмісту