27 січня 2022 року ЦДАВО України надав онлайн доступ у режимі 24/7 до понад півмільйона сканкопій документів 21 архівного фонду

27 січня 2022 року Державна архівна служба України та Центральний державний архів вищих органів влади та управління України (ЦДАВО України) презентували новий онлайн ресурс в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ».

Онлайновий електронний ресурс створений ЦДАВО України на базі комплексної інформаційної системи «Архіум», розробником якої є ПП «Архівні інформаційні системи».

Вхід до ресурсу забезпечується з Головної сторінки офіційного вебсайту ЦДАВО України – https://tsdavo.gov.ua/  – E-resource – оцифровані фонди http://e-resource.tsdavo.gov.ua/

До ресурсу на сьогодні вже завантажено близько 600 тисяч скан-копій архівних документів – це 21 архівний фонд у повному обсязі, а також частково науково-довідковий апарат архіву (путівник та описи фондів). За тематичною ознакою завантажені до ресурсу архівні фонди висвітлюють історичні події періоду Української революції 1917-1921 років. Ці архівні фонди відтепер доступні дослідникам з будь-якої точки планети у режимі 24/7.

Відкриваючи презентацію, Голова Державної архівної служби України, кандидат історичних наук Анатолій Хромов наголосив на потребі надання доступу до архівних документів шляхом створення онлайн ресурсів, оскільки саме по собі оцифровування нічого не дає дослідникові без отримання доступу до документів в онлайн формі. Анатолій Хромов повідомив, що ресурс Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України, як і два попередні, створені Центральним державним архівом громадських об’єднань України та Центральним державним архівом-музеєм літератури і мистецтва України, невдовзі будуть поєднані в інтегрований всеукраїнський ресурс державних архівів України, вибір найкращої платформи для створення якого сьогодні здійснюється Укрдержархівом. Очільник Укрдержархіву закликав архівістів наполегливо працювати не лише в сфері оцифровування Національного архівного фонду, а й його удоступнення.

Директор ЦДАВО України, доктор історичних наук Лариса Левченко презентувала присутнім і онлайн відвідувачам заходу роботу колективу архіву над створенням електронного ресурсу. Над підготовкою сканів до завантаження до E-resource у ЦДАВО України працювала численна група співробітників на чолі з Андрієм Площинським. Групу впорядкування довідкового апарату та облікової частини очолювала завідувач сектору обліку документів Ірина Холодова. Група перекладу, удосконалення та переведення описів архівних фондів до електронного формату працювала під керівництвом Ольги Редько, начальника відділу довідкового апарату.

Прагнучи надання онлайн доступу дослідникам до надбань архіву, ЦДАВО України за короткий строк – фактично п’ять місяців – зреалізував низку суттєвих завдань, виконання яких дозволило створити презентований електронний ресурс і запустити його в експлуатацію, а саме:

– архів підписав угоду з IT-компанією GigaCloud на надання послуг із хостингу з комплексною системою захисту інформації та перемістив свої електронні ресурси на платформу GigaCloud,

– придбав ліцензію на комплексну інформаційну систему «Архіум»,

– підготував і завантажив до «Архіуму» 587 тисяч скан-копій архівних документів,

– створив нову версію офіційного вебсайту, що не лише стала порталом для переходу на E-resource, а й дозволяє публікувати описи архівних фондів у форматі PDF, підтримувати раніше створений і корисний дослідникам фондовий каталог архіву, у якісних форматах оприлюднювати виставки та добірки архівних документів, надавати користувачам різноманітні архівні послуги, у т. ч. онлайнові. Директор архіву наголосила на збереженні й збагаченні всієї інформації, що раніше була розміщена на старій версії вебсайту ЦДАВО України.

Лариса Левченко підкреслила, що сьогодні для архіву по-справжньому починається нова ера: досі архів накопичував свої ресурси, у т. ч. наполегливо працював у напрямі оцифрування архівних документів, відтепер він починає їх активно удоступнювати, пропонуючи своїм дослідникам доступ до документів на екранах їхніх домашніх моніторів. У 2022 році ЦДАВО України планує довести обсяги скан-копій аркушів архівних документів у E-resource до одного мільйона, запропонувавши своїм дослідникам онлайн доступ до цілої низки архівних фондів.

Директор ПП «Архівні інформаційні системи», кандидат історичних наук Кирило Вислобоков детально розповів про переваги інформаційної системи «Архіум», зазирнув в історію створення аналогічних систем в Україні та світі, продемонстрував як «Архіум» працює в режимі реального часу.

В обговоренні доповідей основних спікерів презентації взяли участь Генеральний директор Національного музею історії України у Другій світовій війні, кандидат історичних наук Юрій Савчук, директор Центрального державного історичного архіву України, м. Київ, кандидат історичних наук Ярослав Файзулін, завідувач кафедри архівознавства та спеціальних галузей історичної науки Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор історичних наук Марина Палієнко, директор Інституту української археографії та джерелознавства імені М.С. Грушевського НАН України, доктор історичних наук Георгій Папакін, інші учасники презентації.

Виступаючі визнали проведену Укрдержархівом та Центральним державним архівом вищих органів влади та управління України роботу надзвичайно важливою для сучасних дослідників історії України, а захід, що відбувався в Укрінформі, – знаковою подією не лише в житті архівної спільноти, а й усієї України.

Організатори заходу щиро дякують усім онлайн учасникам презентації за активну участь та надіслані коментарі й привітання.

 

Відеозапис презентації “Півмільйона копій з архіву української державності”: Укрінформ, 27 січня 2022 року

 

Відеозапис презентації “Півмільйона копій з архіву української державності”: Укрінформ, 27 січня 2022 року
Презентація онлайн ресурсу ЦДАВО України директора архіву, доктора історичних наук Лариси Левченко
Перейти до вмісту