«Безупинна боротьба…нашого народу з ворогами самостійності нашої Держави заслуговує вищої похвали й вимагає особливого відзначення…». До Дня захисників і захисниць України

Назвою цієї добірки документів до Дня захисників і захисниць України стали слова з наказу Головної команди військ Української Народної Республіки від 19 жовтня 1920 року. Тоді, як і століття потому, «Єдино боротьбою, упертою і безкомпромісною, ми показали світові, що Україна і її народ живе і бореться за свою свободу й державну незалежність» (С. Петлюра).

Для відзначення військових подвигів, мужності і хоробрості у надскладних умовах Українська Народна Республіка запроваджувала військові відзнаки, започатковуючи становлення нагородної системи вже незалежної України.

ЦДАВО України пропонує до ознайомлення низку документів з архівних фондів, які відображають діяльність Української Народної Республіки по запровадженню військових відзнак.  Пам’ятаємо всіх борців за Незалежність, віддаємо шану всім захисникам і захисницям України, достойним нащадкам славетних лицарів «безупинної боротьби» за державність України, які мужньо боронять Батьківщину і сьогодні, наближаючи нашу Перемогу.

Слава Україні! Героям Слава!

 

Перейти до вмісту