День працівників суду

Щорічно 15 грудня судді та працівники судів відзначають своє професійне свято – День працівників суду, встановлене Указом Президента України від 8 грудня 2000 року № 1318/2000 «Про День працівників суду».

Голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов, перебуваючи на святкуванні у Касаційному цивільному суді Верховного Суду, привітав суддів і працівників судів із їхнім професійним святом. Анатолій Хромов зазначив, що суддівський корпус відіграє надважливу роль у обстоюванні прав і свобод людини, справедливості й правди в Україні.

Архіви України за різних епох і влад накопичували та ретельно зберігали документальні джерела з історії судів в Україні. Найбільший за обсягами та значущістю комплекс судових документів зберігається нині у Центральному державному архіві вищих органів влади та управління України (ЦДАВО України).

Директор ЦДАВО України Лариса Левченко виступила з презентацією «Відображення історії суду України в архівних фондах ЦДАВО України» перед зібранням суддів під час урочистого святкування в Касаційному цивільному суді Верховного Суду Дня працівників суду. Лариса Левченко запросила суддів та працівників суду до читальних залів ЦДАВО України для дослідження історії суду, створення монографій, збірників документів, дисертацій, підготовки наукових статей та використання архівних документів у щоденній практиці роботи. Також архів підготував стендову виставку та буклет, які відображають зміст презентації, та представив їх учасникам заходу. Архівісти сподіваються, що популяризація архівних документів з історії судової системи України, зокрема Верховного Суду, сприятиме демократизаційним процесам в Україні та поширенню співпраці між архівами та судовими установами із Києва в регіони України

Перейти до вмісту