До Міжнародного дня рідної мови

Мова кожного народу
Неповторна і — своя …

Любов Забашта

Міжнародний день рідної мови (International Mother Language Day) – подія, яку відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Міжнародний день рідної мови був проголошений Генеральною конференцією ЮНЕСКО 17 листопада 1999 року. Його було запроваджено з метою сприяння мовній і культурній різноманітності. Проголошення Міжнародного дня рідної мови стало важливим кроком до визнання необхідності захищати різноманіття культур і зберігати повагу до мови як елемента культури. Визнання й пошана всіх мов є ключем до збереження миру. Дата для Дня рідної мови була вибрана на згадку про трагічні події, що сталися в Бангладеші 21 лютого 1952 року. Від куль поліцейських тоді загинули студенти, котрі вийшли на демонстрацію на захист своєї рідної мови бенгалі. Молоді люди вимагаючи визнати бенгалі однією з державних мов країни. Відтоді ця дата у Бангладеш стала днем полеглих за рідну мову, а весь світ відзначає День рідної мови.
В Україні Міжнародний день рідної мови відзначають з 2002 року, коли з метою зміцнення державотворчої функції української мови, сприяння вільному розвитку і використанню мов національних меншин Президент України підписав розпорядження про відзначення Міжнародного дня рідної мови.

З метою захисту мов та задоволення мовних інтересів національних меншин Рада Європи розробила та прийняла Європейську Хартію регіональних мов або мов національних меншин, яку ратифікувала Верховна Рада України 15 травня 2003 року. (Хартію ратифіковано із зобов’язаннями Законом № 1350-XIV від 24.12.99. Закон втратив чинність як такий, що є неконституційним, на підставі Рішення Конституційного суду № 9-рп/2000 від 12.07.2000).

Рішенням про впровадження Дня рідної мови ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи. Саме мова є основною ознакою нації, бо формує національний менталітет, є живим свідком історії народу, зберігає його культурні здобутки, є визначальним чинником життя людини і суспільства.
До Міжнародного дня рідної мови в ЦДАВО України підготовлено виставку документів. До уваги користувачів пропонуються документи, що висвітлюють питання етнонаціональної політики та розвитку мовного простору нашої держави: законодавчі документи та листування з громадськими організаціями національних меншин в Україні.

Перейти до вмісту