«Інвалідність – це не вирок! Ми – є ! Ми – рівні!» Виставка документів ЦДАВО України до Міжнародного дня людей з інвалідністю

«Інвалідність – це не вирок! Ми – є ! Ми – рівні!» Виставка документів ЦДАВО України до Міжнародного дня людей з інвалідністю

Кожного року 3-го грудня українське суспільство та усе людство відзначає Міжнародний день людей з інвалідністю, який проголошено Генеральною Асамблеєю ООН у 1992 році. Відзначення цієї дати спрямоване на посилення уваги до проблем інвалідів, захисту їх гідності, прав і благополуччя. Цей день є нагадуванням людству про його обов’язок виявляти турботу і милосердя до людей з особливими потребами.

Сьогодні для України проблема захисту людей з особливими потребами набуває надважливого значення через умови повномасштабної війни росії проти України та у зв’язку з постійним зростанням частки людей з інвалідністю серед населення держави. Всупереч воєнному стану,  державні та медичні установи, громадські організації, реабілітаційні центри продовжують опікуватися особами та дітьми з інвалідністю. Це люди, які, як ніхто, потребують підтримки оточуючих. Люди з інвалідністю є повноцінними членами суспільства. Жахливим фактом є те, що часто їх права порушуються більше, ніж права інших людей. І ми не маємо права залишити це без уваги, адже демократичне суспільство не сприймає дискримінації за будь-якими ознаками.

До Міжнародного дня людей з інвалідністю Центральний державний архів вищих органів влади та управління України підготував виставку документів: «Інвалідність – це не вирок. Ми — є. Ми — рівні».

У трьох розділах виставки презентуються документи з фонду № 1 Верховної Ради України (Комісії Верховної Ради України у справах ветеранів, пенсіонерів, інвалідів, репресованих, малозабезпечених і воїнів-інтернаціоналістів) та з фонду № 5339 Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України, у яких відображається формування державної політики у сфері захисту прав осіб з інвалідністю, забезпечення дотримання прав та свобод, гарантованих особам з інвалідністю законодавством України та міжнародно-правовими актами в перші два десятиліття незалежності. Це низка документів про затвердження та внесення змін до нормативно-правових актів щодо соціальної захищеності людей з інвалідністю в Україні за 1991-2013 роки, листування Комісії Верховної Ради України у справах ветеранів, пенсіонерів, інвалідів, репресованих, малозабезпечених і воїнів-інтернаціоналістів та Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України  про хід виконання законів України, постанов та доручень уряду, рішень Комісії та наказів Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України щодо удосконалення роботи по працевлаштуванню інвалідів, фінансової підтримки Українського товариства сліпих, як інвалідів з найтяжчою формою інвалідності, про стан розгляду листів від громадських організацій інвалідів тощо.

Переймаючись буденними проблемами, наше суспільство повинно замислитися над непростою долею людей з вадами здоров’я і не тільки у день 3 грудня, а й кожного дня, і не забувати про те, що поруч з нами живуть такі самі люди, як і ми, і вони потребують допомоги і уваги.

Увага держави, милосердя й толерантність кожного з нас створюватимуть умови для комфортного і якісного життя людей з обмеженими можливостями. Не залишайтеся байдужими!

І. Документи Комісії Верховної Ради України у справах ветеранів, пенсіонерів, інвалідів, репресованих,
малозабезпечених і воїнів-інтернаціоналістів.
(Комітет Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів)
(1991-2002 рр.)

ІІ. Соціальний захист людей з інвалідністю в Україні/Українській РСР
(1991–2005 рр.)

ІІІ. Документи Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України
(2011-2013 рр.)

Перейти до вмісту