«Миттєвості боротьби за Соборність України у фотосвітлинах із фондів ЦДАВО України»

З нагоди Дня Соборності України Центральний державний архів вищих органів влади та управління України (ЦДАВО України) презентує понад сторічної давнини світлини, відтворені з оригінальних носіїв – фотопозитивних пластин, що зберігаються серед документів фонду особового походження № 1871 «Огієнко Іван Іванович (митрополит Холмський Іларіон) (1882-1972) – політичний, державний культурний і церковний діяч, історик, професор, Міністр освіти, Міністр сповідань Директорії УНР».

Документи Івана Огієнка потрапили на зберігання до ЦДАВО України в 1952 році. Перед цим вони полежали в Центральному державному історичному архіві УРСР у Києві, до якого ще у вересні 1945 року 9 справ передали з Праги, а у квітні 1947 року 8 кг матеріалів у розсипу надійшло з бібліотеки філії Академії наук УРСР у Львові.

Серед презентованих світлин деякі є широковідомими, деякі – маловідомими, а низка фото публікується вперше й потребує розпізнавання зафіксованих подій, місць, де вони відбувалися, осіб, які брали в них участь і зображені на світлинах.

Раніше оприлюднені на офіційному вебсайті ЦДАВО України світлини можна знайти у рубриках під заголовками:

«До дня народження Головного Отамана військ УНР Симона Петлюри»

«На честь захисників України усіх поколінь»

«До дня народження Василя Вишиваного (австрійський ерцгерцог Вільгельм Франц Йозеф Карл фон Габсбург Лотрінген)» 

«До 150-ї річниці з дня народження Миколи Юнаківа» 

Деякі зі світлин мають не найкращу якість зображення, але немає сумнівів, що їхня публікація значно розширить джерельну базу з візуалізації історії українського народу. Дослідники, котрі вже долучилися до розпізнавання світлин, висловили думку, що їх фіксацією міг здійснювати в 1919 році Микола Угрин-Безгрішний – видатний літописець Українських січових стрільців.

* * *

З червня 1919 року столицею Української Народної Республіки був Кам’янець-Подільський. Тут розмістилися Директорія УНР на чолі з Головним Отаманом військ Української Народної Республіки Симоном Петлюрою і Диктатором Західноукраїнської Республіки Євгеном Петрушевичем, військові підрозділи Армії УНР і Української Галицької армії. 5 липня 1919 року в місті відбулися переговори Симона Петлюри та Євгена Петрушевича: 15 липня вдалося досягти домовленості про об’єднання Армії УНР з Українською Галицькою Армією. На світлинах, ймовірно, літа 1919 року, зафіксовано резиденції Симона Петлюри в будинку вдови Осавулової (нині – вулиця Ю. Сіцинського) та Євгена Петрушевича в колишньому монастирі францисканців (нині – вулиця Францисканська), інші локації Кам’янця-Подільського.

* * *

Процес втілення багатовікових соборницьких прагнень українців, започаткований у січні 1919 року, знайшов своє продовження 14 жовтня 1919 року, коли у Кам’янці-Подільському відбулася присяга Директорії, Уряду, війська та чиновників на вірність Українській Народній Республіці. Світлини зафіксували приїзд Головного Отамана військ УНР Симона Петлюри, власне, присягу.

* * *

1 листопада 1919 року в Кам’янці-Подільському відбувся парад на честь річниці Листопадового зриву, на якому Симон Петлюра та Євген Петрушевич спільно приймали доповідь Військового міністра УНР Всеволода Петріва.

* * *

Очевидно, значна кількість представлених світлин зображують події 1919 року в Кам’янці-Подільському. Залишається невелика ймовірність того, що фотограф зафіксував й інші місцевості. Наприклад, раніше припускалося, що фотознімки Василя Вишиваного були зроблені в Карпатах, де його супроводжував Петро Шекерик-Доників (https://tsdavo.gov.ua/novyny/9-lyutogo-2021-roku/). Тепер, завдяки обізнаності дослідників, з’ясовано, що нижче наведені світлини можуть бути кам’янецькими.

Наприкінці запропонованої презентації розміщено світлини, які все ще вимагають атрибуції. ЦДАВО України заздалегідь висловлює вдячність дослідникам – відвідувачам цієї віртуальної виставки – за допомогу в ідентифікації подій і осіб, зафіксованих на фото.

Надсилати свої пропозиції і міркування щодо цих фотографій ЦДАВО України просить на електронну пошту начальника відділу довідкового апарату ЦДАВО України Ольги Редько, яка займається дослідженнями цього періоду історії України й проблемою його візуалізації – redko@tsdavo.gov.ua

* * *

Вітаючи зі святом усе українство, ЦДАВО України висловлює щиру подяку за допомогу та небайдужість у популяризації історії нашого народу й подій державотворення у фотодокументах добродіям Дмитру Бабюку, Андрію Ковальову, Юрію Юзичу.

Бажаємо успіхів у роботі та щиро вдячні колективу Державного центру збереження документів Національного архівного фонду в особі директора Марини Фенюк і завідувача відділом страхового фонду документів Дмитра Рябова за майстерне «повернення» миттєвостей минувшини через сучасні цифрові носії інформації.

Тоді, в 1919 році Україна стала заручником, а згодом жертвою геополітичних зазіхань агресивних сусідів, що намагалися звести нанівець не тільки досягнення державного будівництва, а й викорінити самі прагнення нашого народу жити в «своїй хаті», де «своя Правда і Сила, і Воля».

Остаточно Соборність України відновиться з Перемогою Збройних Сил над одвічними ворогами українського народу. Слава Героям України усіх поколінь!

Перейти до вмісту