« …Продовжуючи тисячолітню традицію державотворення в Україні…». До Дня Української Державності

Утвердження спадкоємності понад тисячолітньої історії українського державотворення є головною метою запровадження  нового свята в українському календарі – Дня Української Державності, який відзначається згідно з Указом Президента України від 24 серпня 2021 року № 423/2021 щорічно 28 липня. Цього року День Української Державності відмічаємо вперше і в умовах повномасштабної російської агресії. Ворог зазіхає не тільки на нашу землю, в його планах знищення української державності та українського народу. Отже, надважливо подолати російські наративи щодо історії України, створені російськими істориками фейкові концепції, опанувати історію незламності нашого народу в тисячолітній боротьбі за свою державність.

На історичному фронті надзвичайно актуальним є використання архівної інформації. Документальні свідчення з фондів архівів України незаперечно підтверджують боротьбу багатьох поколінь за українську суверенну державу.

Центральний державний архів вищих органів влади та управління України, який за своєї профілізацією є архівом влади, зберігає інформаційно насичений та великий за обсягом комплекс документів, що висвітлюють найважливіші етапи державотворення бурхливого ХХ століття, починаючи від періоду Української революції 1917-1921 років до прийняття 28 червня 1996 року Конституції України. На виставці, підготовленій ЦДАВО України, представлено низку документів із фондів архіву як відомих, знакових, так і менш знаних. Архівні документи відображають спадкоємність традицій, що своїм корінням сягають у глибину століть, наприклад, окреслюють «родовід» та історичні традиції формування символів української державності – Державного Прапора України, Державного Герба України і Державного Гімну України, презентують видатних представників національної еліти, незламних лицарів боротьби за державність і незалежність України. Про цю спадкоємність йдеться і в Акті проголошення незалежності України 24 серпня 1991 року, унікальному документі Національного архівного фонду, що зберігається в ЦДАВО України, слова з якого – «…Продовжуючи тисячолітню традицію державотворення в Україні…» – стали назвою цієї виставки.

Слава Україні!

Перейти до вмісту