Десяте число проєкту «Шлях до Державності: архівні хроніки української еміграції. Честь»

«…Пам’ять про цей Славетний Похід зміцнить нашу національну волю й допоможе вийти знов переможцями з тяжкого іспиту, який судила нам історія» – слова учасника Першого Зимового походу Андрія Вовка, написані ним сто років тому, неначе звернені до нас – свідків відновлення боротьби проти віковічного ворога.

6 грудня 1919 р. розпочався Перший Зимовий похід під командуванням Михайла Омеляновича-Павленка. Ця дата символічно збіглася з днем затвердження Верховною Радою України Закону «Про Збройні Сили України» у 1993 р.

6 грудня 1922 р. українці, у скрутних умовах таборового життя, відзначали 3-ю річницю початку походу Дієвої армії Української Народної Республіки в запілля до ворога – «білих» та «червоних» окупантів – як Велике національне військове свято.

6 грудня 1893 р. народився оспівувач Першого і Другого зимових походів Української армії Микола Битинський, який очолював культурно-освітню роботу у таборах інтернованих вояків Армії УНР у Польщі і опікувався влаштуванням історично-національних свят.

До десятого числа проєкту «Шлях до Державності: архівні хроніки української еміграції. Честь» відібрані документи Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України, які відсвітлюють зв’язність подій знаменної дати – 6 грудня.

З онлайн виставкою до 100-річчя Першого Зимового походу Армії УНР «Армія… кров’ю писала осяйну, безсмертну легенду боротьби і перемоги…» можна ознайомитися за посиланням https://tsdavo.gov.ua/bez-kategoriyi/5-grudnya-2019-r-2/

Перейти до вмісту