Дев’яте число проєкту «Шлях до Державності: архівні хроніки української еміграції. Допомога голодуючій Україні»

«Українці. 10 міліонів українського люду вимирає. Над берегами Дніпра і Чорного Моря, в найбагатійших частинах України, знищив голод на протязі року більше людського життя, як уся світова війна в цілому світі. Херсонщина, Миколаївщина, Катеринославщина, Запоріжжя, Донеччина – стали пеклом». Такими словами до емігрантів звернувся у 1922 р. Український комітет у Чехословацькій Республіці по збору пожертв для голодуючих в Україні, який об’єднував представників українських громадських і культурних установ у ЧСР.

У дев’ятому числі проєкту «Шлях до Державності: архівні хроніки української еміграції. Допомога голодуючій Україні» представлені документи Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України, які ілюструють намагання українських емігрантських установ та організацій у Чехословацькій Республіці, Німеччині та Польщі надати посильну допомогу Україні.

У черговий раз російські окупанти грабують український народ, використовують український хліб для шантажу західного світу. У 20-х роках минулого сторіччя вони погрожували Європі, що будуть продавати український хліб лише після визнання більшовицької Росії на міжнародній арені. Сьогодні використовують ті ж самі методи, намагаючись зламати супротив українців і змусити цивілізований світ знову відступити. На цей раз не вийде. Слава Україні!

Перейти до вмісту