В Інституті політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України був проведений круглий стіл „Сепаратистські рухи Каталонії та Донбасу: оцінки загроз у контексті сучасного державного будівництва”

Круглий стіл „Сепаратистські рухи Каталонії та Донбасу: оцінки загроз у контексті сучасного державного будівництва”
Напередодні Дня Державного Прапора України та Дня Незалежності України, 16 серпня 2024 року, співорганізатором якого серед інших виступив Центральний державний архів вищих органів влади та управління України (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України, Центральний державний архів вищих органів влади та управління України, Центр історичних досліджень „РІПОЛЛЕТ” (Іспанія), ГС „Інститут стратегічних досліджень та безпеки”).
У роботі круглого столу взяли участь науковці Інституту історії України НАН України, Національної академії Служби безпеки України, Національної академії внутрішніх справ, Державного торговельно-економічного університету, Черкаського національного університету, інших наукових установ та освітніх закладів. Від ЦДАВО УКраїни у круглому столі взяли участь доктор історичних наук Лариса Левченко та кандидат історичних наук Наталія Маковська.
З доповідями під час роботи круглого столу виступили Президент Центру історичних досліджень „РІПОЛЛЕТ” (Іспанія), Phd, Едуард Баллестерос („Рух за незалежність Каталонії: траєкторії і дебати про іспанську демократію”), доктор історичних наук, професор, директор Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України Лариса Левченко („Спроби створення автономій на Сході України: історичний досвід 1917 та 2014 років”), доктор політичних наук, професор, головний науковий співробітник відділу політичних інститутів та процесів Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України Василь Козьма („Деградація донецького територіального патріотизму та розвиток сепаратистських рухів: причини та характер”), Директор ГС „Інститут стратегічних досліджень та безпеки”, Phd Павло Лисянський („Зовнішні чинники в організації сепаратистських рухів у Донецькій та Луганській областях у 1990-х–2000-х роках”), доктор історичних наук, професор, завідувач відділу політичної культури та ідеології Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України Юрій Ніколаєць („Роль медіа в організації сепаратистських рухів на Донбасі у 1990-х–2000-х роках”). Модератором заходу виступив кандидат політичних наук, провідний науковий співробітник Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України Ростислав Балабан.
Дискусію викликав характер дій правоохоронних органів під час проведення незаконного референдуму у Каталонії. Науковці висловили також дещо відмінні погляди щодо перспектив покарання усіх учасників сепаратистського руху на Донбасі.
Засудження викликало поширення окремими політичними силами „помаранчевого табору” на початку 2000-х років тези про „бандитський Донбас”. Навішування ярлика злочинців громадянам цілого регіону, безперечно, перебувало за межами правового поля, але це не зупиняло зацікавлених у поширенні відповідної інформації.
Науковці зійшлися на думці, що перспективна реінтеграція регіону буде ускладнена, оскільки багато його жителів взяли безпосередню участь у бойових діях проти України у складі незаконних збройних формувань та Збройних сил РФ. Згоди вдалося досягти й у питанні недоцільності післявоєнного відновлення зруйнованих монофункціональних поселень Донбасу.
Перейти до вмісту