25 листопада 2021 року

“Велике нещастя впало на Україну…”.
Добірка документів до 88-х роковин Голодомору в Україні

ЦДАВО України презентує тематичну добірку документів “Велике нещастя впало на Україну…” до 88-х роковин Голодомору в Україні. Назвою для неї стали слова з відозви Генерального секретаріату Головної еміграційної ради у Франції, опублікованої у газеті “За Україну” в 1933 р.
У добірці представлені листи та скарги селян на відсутність продовольства, голод, нестачу посівного матеріалу тощо, розпорядження приймальної голови ВУЦВК щодо розгляду та перевірки скарг селян органами місцевої влади, низка статей еміграційної преси, що висвітлюють події в Україні, комунікати й відозви Комітету представників українських організацій у ЧСР для допомоги голодним на Україні, Українського громадського комітету рятунку України в Чернівцях і Генерального секретаріату Головної еміграційної ради у Франції.
До добірки увійшли документи з фондів: Верховна Рада України (ф. 1), Міністерство державного контролю Української РСР (ф. 539), Український громадський комітет в м. Празі (ф. 3801), Шелухін Сергій Павлович (1864-1938) — правознавець, історик, політичний і державний діяч, письменник, член Української Центральної Ради, генеральний суддя УНР, міністр судових справ УНР, професор, декан і проректор Українського вільного університету в м. Празі (ф. 3695) та колекції документів і матеріалів українських емігрантських установ, організацій та різних осіб (ф. 4465).

Перейти до вмісту