ЦДАВО України виступив співорганізатором круглого столу на тему «Від повітроплавання до космічних висот: авіація в контексті технологічних трансформацій»

10-11 квітня 2024 року відбувся круглий стіл на тему «Від повітроплавання до космічних висот: авіація в контексті технологічних трансформацій», співорганізаторами якого виступили Національний авіаційний університет і Центральний державний архів вищих органів влади та управління України.

Круглий стіл проходив у змішаному онлайн/оффлайн форматі на базі кафедри історії та документознавства Факультету лінгвістики та соціальних комунікацій НАУ. Модераторами заходу були завідувач кафедри історії та документознавства Національного авіаційного університету, доктор історичних наук, професор Ірина Тюрменко та директор Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України, доктор історичних наук, професор Лариса Левченко.

Перший день заходу розпочався з привітань, що надійшли на адресу учасників круглого столу від керівництва НАУ та ЦДАВО України. Впродовж майже 6 годин роботи пленарного засідання лунали надзвичайно захоплюючі доповіді та демонструвалися цікаві презентації.

Серію виступів розпочав знаний в Україні дослідник історії авіації періоду Української революції 1917–1921 рр., доктор історичних наук, професор Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного Андрій Харук. Його доповідь на тему «Винищувач чи мисливець? Проблема української термінології» відразу збурила дискусію в аудиторії.

Далі естафету перейняв дослідник повітроплавання з Польщі, автор трьох монографій з історії повітроплавання початку ХХ ст. в Польщі та численних статей, доктор гуманітарних наук, директор Державного архіву Пйотркува Трибунальського Томаш Матушак, який представив доповідь та презентацію «Джерела до історії польського військового повітроплавання – окреслення проблематики».

Директор ЦДАВО України Лариса Левченко взяла участь у роботі наукового круглого столу не тільки як модератор, а й як співорганізатор та доповідач. У доповіді та презентації на тему «Архівні фонди ЦДАВО України з історії авіації» вона розповіла про архівні фонди органів управління авіаційною галуззю та авіаційних підприємств, професійних спілок, товариств сприяння авіації, що можуть бути джерелами для вивчення історії авіації в Україні.

Джерельній базі архіву також була присвячена змістовна доповідь молодої дослідниці з Харкова, архівіста відділу використання інформації документів Центрального державного науково-технічного архіву Катерини Котенко на тему «Документи видатних авіаконструкторів в особових фондах ЦДНТА України», а саме Віталія Гайдачука, Олега Черановського, Миколи Бєлана та Анатолія М’ялиці.

Неприхований інтерес учасників і гостей круглого столу викликала доповідь українського науковця, яка на разі є запрошеним дослідником Варшавського університету, кандидата історичних наук, доцента Ольги Гайдай на тему «Матеріали щодо протиповітряної оборони 1938-1939 років у фондах Державного архіву Пйотркува Трибунальського». Досліджуючи цю тему в польському архіві, Ольга Гайдай виявила там плакати, листівки, накази, інструкції з покроковим поясненням як слід діяти під час бомбардування з повітря.

Про досвід ЦДАВО України з організації виставки «Крила незалежності» та виявлені до неї документи розповіла начальник відділу використання інформації документів ЦДАВО України Олена Єфремова в доповіді та презентації на тему «Документальна виставка ЦДАВО України з історії авіації: організація та документи».

Виступи за напрямом біографічних досліджень виголосили Валерій Азарсков та Олена Лавриненко.

Ветеран космічної галузі України, професор кафедри аерокосмічних систем управління Національного авіаційного університету, доктор технічних наук Валерій Азарсков представив ґрунтовну доповідь «Маловідомі сторінки творчості академіка В. М. Челомея», яка вразила учасників круглого столу інформацією про нереалізований свого часу українськими вченими аерокосмічної галузі потенціал через тиск із Москви.

Зберігач фондів Музею історії Національного авіаційного університету Олена Лавриненко у доповіді та презентації на тему «Український ас Євграф Крутень: унікальні документи в музеї історії НАУ» ознайомила присутніх із невідомими досі моментами в біографії величного українського авіатора початку ХХ ст.

Цікаву доповідь на тему «Авіаційна підтримка польського руху опору під час Другої світової війни – приклад м. Пйотркува», яка, до речі, також викликала палку дискусію, виголосив доктор гуманітарних наук, співробітник Державного архіву Пйотркува Трибунальського Мачей Хубка.

Серію доповідей першого дня завершила завідувач кафедри історії та документознавства Національного авіаційного університету, доктор історичних наук, професор Ірина Тюрменко із темою «Погляд у майбутнє: до витоків планеризму в Україні» (НАУ).

Другого дня, 11 квітня, учасники круглого столу продовжили працювати у секціях.

 

Програма круглого столу

Лариса Левченко

«Архівні фонди ЦДАВО України з історії авіації»

 Томаш Матушак

  «Джерела до історії польського військового повітроплавання – окреслення проблематики»

Олена Єфремова

 «Документальна виставка ЦДАВО України з історії авіації: організація та документи».

 

Ірина Тюрменко

 «Погляд у майбутнє: до витоків планеризму в Україні».

 

Перейти до вмісту