«Тільки прапори цвітуть»

23 серпня щорічно Україна відзначає День Державного Прапора – національного символу української ідентичності, символу боротьби за волю, державність і суверенність українського народу, символу нашої Перемоги.
До вшанування одного з трьох найважливіших державних символів – Державного Прапору, Центральний державний архів вищих органів влади та управління України презентує виставку архівних документів «Тільки прапори цвітуть» з історії прапорових кольорів – синього, жовтого та малинового, – яка налічує багато століть і є частиною української культури.
На виставці представлені кольорові зображення знамен та гербів українських гетьманів на картках, надрукованих у видавництві українського емігранта Бориса Ігнатова «Дніпро» (м. Аделаїда, Австралія), у 1950 році; герби українських гетьманів Юрія Хмельницького, Івана Мазепи та Данила Апостола, що надихали своїми елементами розробників символіки Організації українських націоналістів на західноукраїнських землях Максима, Свигида, Бориса і Мусія в 1943 році; опис і малюнок затвердженого Гетьманом Павлом Скоропадським військово-морського прапору; графічні зображення національних прапорів дипломатичної служби України 1918-1924 років; патріотичні наліпки “Український Національний Прапор”, що поширювалися серед українців на еміграції у 1920-1930 роках; ескізи державної символіки українського геральдиста, фалериста, розробника емблематики Української Народної Республіки Миколи Битинського (1893-1972), який використовував національні прапорові кольори – жовтий, блакитний та малиновий у проєктах державних прапорів, корогв, штандартів та гербів; афіша у синьо-жовтому кольорі Української національної капели Олександра Кошиця, яка оголошувала прем’єрний благодійний концерт у Брюсселі (Бельгія) у 1920 р.; ескіз вишивки сотника Зубка-Мокієвського із використанням синьо-жовтого та малинового (козацького) прапорів до альбому 6-ої Січової Стрілецької дивізії, інтернованої у таборі Шипіорно (Польща) у 1923 р.; фотографії українських вояків під прапором у таборі в Терезині (Чехія) та вояків, які читають газету “Український прапор” у таборі в Йозефові (Чехія) у 1920-х рр.; ескізи військових нагород Уряду УНР в екзилі із жовтим, блакитним, синім та малиновим кольорами; листівка із мапою Української Народної Республіки, опублікована швейцарським Українським бюро в Лозанні у 1917/1919 рр.; аркуші праць Миколи Битинського з історії прапорових кольорів України; ескізи прапорів, розроблені учасниками відкритого конкурсу, оголошеного Верховною Радою України у 1990-х роках щодо створення проєктів державної символіки України та інші документи.
4 вересня 1991 року Верховна Рада України прийняла постанову «Про підняття над будинком Верховної Ради України синьо-жовтого прапора». Йшлося про національний прапор, що символізував миролюбну українську державу в образі чистого неба і хлібного лану.
18 вересня 1991 року Верховна Рада України до прийняття Конституції України дозволила в протокольних заходах використовувати синьо-жовтий прапор.
28 січня 1992 року Верховна Рада України прийняла постанову «Про Державний прапор України», якою затвердила Державним прапором України національний прапор – прямокутне полотнище із двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої – синього кольору, нижньої – жовтого кольору.
23 серпня 2004 року Указом Президента України «Про День Державного прапора України» в Україні установлено День Державного Прапора України, який відзначається 23 серпня. Фотокопії оригіналів цих документів також оприлюднені на цій виставці.
Сьогодні Державний Прапор України надихає захисників України на передових рубежах фронту боротьби із російськими загарбниками. Державний Прапор майорить над звільненими містами України, а на окупованих територіях українці чекають, коли він знову з гордістю підніметься у їхніх містах і селах.

Слава Україні! Героям Слава!













Перейти до вмісту