«Я син свого часу і весь належу сучасникам своїм». Олександр Довженко. 20-і -30-і роки ХХ століття.

До вшанування фундатора української кінематографії Олександра Довженка, багатогранної особистості, видатного українського режисера, письменника, кінодраматурга, та до 130-ї річниці від народження, долучився Центральний державний архів вищих органів влади та управління України (ЦДАВО України).

За інформаційними джерелами, які зберігаються в ЦДАВО України презентується виставковий проєкт:  «Я син свого часу і весь належу сучасникам своїм». Олександр Довженко. 20-і -30-і роки ХХ століття.

Життя і діяльність митця знайшли відображення у багатьох архівних фондах ЦАВО України. У фонді Народного комісаріату освіти УСРР/УРСР (Міністерство освіти і науки України) зосереджені документи про його роботу в Київському губернському відділі народної освіти, навчання за кордоном, працю в журналі «Всесвіт» тощо. Основна частина довженківських документів пов’язана з його роботою в кіно. Вони зберігаються у фондах Державного українського тресту кінопромисловості Державного всесоюзного кінофотооб’єднання «Союзкіно» (Українфільм), Ради Товариства друзів радянського фото та кіно.

Архівні джерела містять цікаві для дослідників згадки О. Довженка про роботу над першими його кіноповістями «Сумка дипкур’єра», «Звенигора», «Арсенал», «Земля». Серед них, зокрема, згадки О. Довженка, тексти його виступів під час обговорень фільмів, відомості про презентації фільмів на міжнародних виставках кінематографії, відгуки преси про творчість митця тощо.

Для виставки використані архівні документи з фондів ЦДАВО України: 166 Народного комісаріату освіти УСРР/УРСР (Міністерство освіти і науки України), 539 Народного комісаріату робітничо-селянської інспекції УРСР (Міністерство державного контролю Української РСР), 332 Центральна рада Товариства друзів радянського фото і кіно, 1238 Державний український трест кінопромисловості Державного всесоюзного кінофотооб’єднання «Союзкіно» (Українфільм), 423 Народний комісаріат постачання УРСР (Міністерство торгівлі України та його попередники: народні комісаріати і уповноважений внутрішньої і зовнішньої торгівлі та постачання УРСР (об’єднаний фонд); Всеукраїнський Центральний Виконавчий Комітет Рад робітничих, селянських і червоноармійських депутатів (Верховна Рада України).


Перейти до вмісту