Документи з фондів ЦДАВО України представлені на виставці “Я співаю, отже існую”

«Я співаю, отже я існую» – саме так заявляла Українська Народна Республіка на концертах хору Олександра Кошиця у Carnegie Hall. У цьому залі, 5 жовтня 1922 року, вперше пролунав «Щедрик» Миколи Леонтовича, відомий сьогодні всьому світові як «Carol of the Bells». Це він щороку вітає людство з Різдвом, повідомляючи про незалежну Україну.

Благословляючи Кошиця у гастрольну подорож 17 країнами Західної Європи, Північної та Південної Америки, Симон Петлюра писав у листі до нього:

«Дорогий Маестро! Я радий, що Вам пощастило наново зорганізувати капелу… Не забувайте, маестро, під час Ваших концертних виправ про українські справи, про нашу національну честь… Коли Вас будуть інтерв’ювати – незамітно говоріть «українська музика – пісня незалежна» – «своя» – «непохожа» – «своєрідна» – є частиною незалежної України».

Частиною незалежної України є документальна спадщина хору Кошиця, яку пощастило зберігати Центральному державному архіву вищих органів влади та управління України. Низку цих історичних документів у копіях сьогодні, 21 грудня 2022 року, було представлено на виставці «Я співаю, отже я існую», присвяченій 100-річчю американської прем’єри «Щедрика» та 145-річчю Миколи Леонтовича.

А втім, родзинкою сьогоднішньої презентації стали вперше показані оригінали архівних документів – лист Голови Директорії УНР Симона Петлюри до Олександра Кошиця, написаний як раз напередодні американської прем’єри «Щедрика», та афіша концерту хору Олександра Кошиця у Брюсселі.

Виголошуючи промову на презентації виставкового проєкту, Голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов наголосив на важливості демонстрації оригіналів документів Національного архівного фонду, що свідчать про історію боротьби українського народу за  незалежність та державність, у тому числі засобами культурної дипломатії.

Анатолій Хромов підкреслив наявну унікальність представлених на виставці оригіналів листа Симона Петлюри та афіши з концерту хору Олександра Кошиця і, разом із цим, надав доручення директорці Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України Ларисі Левченко оформити відповідні документи для закріплення за ними статусу «унікальних документів Національного архівного фонду» відповідно до Закону України «Про Національний архівний фонд та архівні установи».

Музей видатних діячів української культури, у якому розпочала свою роботу виставка, об’єднав навколо себе численних партнерів – Інститут Леонтовича, Центральний державний архів вищих органів влади та управління України, Інститут рукопису Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського, Національну бібліотеку Чеської республіки, Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського та інших, у тому числі й приватних колекціонерів, серед яких дослідниця «Щедрика», фулбрайтівка Тіна Пересунько та Анатолій Паладійчук), у спільній праці з якими й народився презентований сьогодні виставковий проєкт «Я співаю, отже я існую». Виставка працюватиме до 31 січня 2023 року.

Перейти до вмісту