Заради Криму

До Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

 

«Я присягнувся світлом ясним тьму прогнати з моєї землі…»

(З Гімну кримськотатарського народу,

затвердженого Курултаєм 30 червня 1991 року)

 

80 років минуло з трагічного дня 18 травня 1944 року, коли за наказом Сталіна було розпочато депортацію кримських татар з рідного півострова до Середньої Азії. Близько 200 тисяч людей примусово позбавили рідного дому, що призвело до незліченних жертв. В ешелонах смерті, у місцях спецпоселень загинули тисячі безневинних людей.

З 1994-го року в Україні, згідно Указу Президента України № 165/94 від 14-го квітня 1994 року, відзначався «День скорботи і пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу». Згодом, 16 травня 2014 року указом виконувача обов’язків Президента України, напередодні 70-ї річниці виселення кримських татар з Криму започаткований «День боротьби за права кримськотатарського народу», що згідно з документом відзначається щорічно 18 травня. 12 листопада 2015 року Верховною Радою України установлений 18 травня «День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу».

Українські архіви зберегли чимало документальних свідчень депортації і повернення кримських татар на Батьківщину. Джерельний комплекс ЦДАВО України також надає можливість перегорнути деякі зі сторінок цієї трагічної історії. У складі фондів архіву (враховуючи його профілізацію) зберігаються переважно документи, що висвітлюють повернення кримськотатарського народу на історичну Батьківщину, проблеми їх облаштування в Криму як за радянських часів, так і за часів незалежної України. На сайті Центрального державного архіву вищих органів влади і управління України (ЦДАВО України) за покликанням  https://tsdavo.gov.ua/category/vystavky/pamyatni-daty/ Ви маєте можливість ознайомитися з підготовленими раніше виставками до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу: «Україна пам’ятає. До 70-ої річниці депортації кримських татар»; «Повернення ідентичності»; «…Характерною рисою [кримських] татар є їх міцна, зразкова національна єдність. В тому їх головна сила»; «За право на Батьківщину та гідність»; «Історія питання: повернення кримських татар на Батьківщину (кінець 1992 – початок 1994 рр.)». Мовою архівних документів у них відображено боротьбу за ліквідацію наслідків геноциду, скоєного радянським режимом проти кримських татар, відновлення національних та політичних прав кримськотатарського народу, стійкість, наполегливість і толерантність киримли у досягненні заповітної мрії — жити вдома.

У 80-ту річницю депортації пропонуємо продовження цієї тематичної серії – виставку  «Заради Криму», підготовлену ЦДАВО України  у партнерстві з Державною науковою архівною бібліотекою, м. Київ (ДНАБ, м. Київ). Експоновані на виставці архівні документи висвітлюють події 1999-2005 рр., пов’язані з діяльністю Ради представників кримськотатарського народу при Президентові України під керівництвом М. Джемілєва, її взаємодії з українськими владними структурами для вирішення нагальних питань розвитку киримли в демократичній Україні. Серед представлених ДНАБ, м. Київ видань привертає увагу інтерв’ю з лідером кримськотатарського народу М. Джемілєвим газеті Урядовий кур’єр 17 травня 2014 р. вже після окупації Криму Росією.

Окупаційна влада Криму в 2014 р. заборонила Голові Меджлісу Рефату Чубарову та лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву в’їзд на півострів, згодом проти заступників Голови Меджлісу було порушено кримінальні справи, члени Меджлісу піддавалися постійному тиску, а сам представницький орган оголосили забороненим. У відповідь на що Міжнародний суд ООН ухвалив рішення, за яким Росія зобов’язана забезпечити право кримських татар на представницькі інституції, в тому числі Меджліс, проте Росія ігнорує це рішення та продовжує репресії по відношенню до представників інституції та в цілому до кримськотатарського народу.

З 2014 року керівництво Меджлісу кримськотатарського народу знаходиться в Києві та представляє інтереси Криму та кримських татар на національному та міжнародному рівнях, відстоює право народу на самовизначення, опікується питаннями деокупації Криму, підтримкою кримських політв’язнів та їхніх родин, розвитком кримськотатарської культури, збереженням кримськотатарської мови.

Боротьба триває! Віримо в Перемогу!


З ПАМ’ЯТТЮ ПРО МИНУЛЕ ТА В ІМ’Я СПРАВЕДЛИВОСТІ

Використано матеріали з фондів Державної наукової архівної бібліотеки, м. Київ

 

ДНАБ, м. Київ:  Винниченко І. Україна 1920-1980-х: депортації, заслання, вислання. – К., 1994. – 126с.

ДНАБ, м. Київ:  Випробуючи долю, гартуючи волю: України і українці в ХХ – на початку ХХІ ст. Кн.2. Від Другої світової до холодної: війни в долі України. – К., 2021. – 624с.

ДНАБ, м. Київ:  Україна в епіцентрі протистояння світових систем (1939-1990). – К., 2021. – 544с.

ДНАБ, м. Київ: Радость и боль возвращения. – Симферополь, 2001. – 120с.

ДНАБ, м. Київ: Кримські татари: шлях до повернення. Кримськотатарський націоналістичний рух (друга половина 1940-х – початок 1990-х років) очима радянських спецслужб. – К., 2004. – 395с.

ДНАБ, м. Київ: Мацегора Катерина «Ми ніколи не зрадимо кримськотатарських братів»/ Урядовий кур’єр. – К., 2017. – № 90 (18 травня). – с.2.

ДНАБ, м. Київ: Дзюбенко-Мейс Наталія  Довга дорога додому / День. – К., 2014. – № 87-88 (4210-4211) (16-17 травня). – с. 1,14.

ДНАБ, м. Київ: Щекун Людмила  Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв: «Окупанти з нами «домовляються» залякуваннями та обшуками»./ Урядовий кур’єр. – К., 2014. – № 87 (5216) (17 травня). – с.1,5.

Перейти до вмісту