Інтерв’ю та виступи керівництва

13 січня 2020 р.
В програмі «Факти» на телеканалі ISTV 12 січня в сюжеті про оцифровування архівних документів йшлося про роботу ЦДАВО України в цьому напрямку

***

25 листопада 2019 р.

Телеканал 1+1 провів зйомки архівних документів ЦДАВО України для сюжету програми ТСН

***

23 листопада 2019 р.

Інтерв’ю співробітників ЦДАВО України щодо архівних документів про Голодомор в Україні 1932-1933 років в сюжеті “День пам’яті жертв Голодоморів”// Телеканал “ТРК Україна”. – 23 листопада 2019 р.

***

22 серпня 2019 р.

Інтерв’ю заступника директора Н. Маковської в сюжеті “Майже завжди у сховищі: Акт проголошення незалежності України виставили напоказ” // “5 канал”. – 22 серпня 2019 р.

***

24 червня 2019 р.

Начальник відділу використання інформації документів О. Єфремова та завідувач сектору публікації документів Н. Григорчук надали інтерв’ю газеті українського порталу “Сьогодні UA” про оригінали документів з історії українського конституціоналізму, які зберігаються в ЦДАВО України.

***

25 лютого 2019 р.

Заступниця директора Наталія Маковська ознайомила з документами архіву журналістку Ганну Чертову, яка працює над проектом телеканалу «1+1» «Таємниці великих українців. Симон Петлюра».

***

22 лютого 2019 р.

Заступниця директора Наталія Маковська надала інтерв’ю представникам редакції журналістських програм ICTV для сюжету про «нацистське золото» в історичному проекті з робочою назвою «Історичні паралелі»

***

22 січня 2019 року

Сюжети в ЗМІ до 100-річчя проголошення Акту Злуки

1. 4 Канал Киев

2. Телеканал “1+1”

ТСН від 22.01.2019, новинний ролік “В Україні відзначають День соборності”

3. Канал “Еспрессо”

4. Канал СТБ

5. “5 канал”.

“УНІКАЛЬНА МОЖЛИВІСТЬ: ДО ДНЯ СОБОРНОСТІ НА ВИСТАВЦІ ПОКАЖУТЬ ОРИГІНАЛ АКТА

ЗЛУКИ”. Анна Брикова, Руслан Альмухамедов,

6. UA:Українське Радіо. “Культура.Live”.

“У Національному музеї історії України буде представлений оригінал документу, що проголошував Акт Злуки”. Ведучі: Василь Шандро, Олена Гусейнова.

***

17 січня 2019 року

У ЦДАВО України журналісти ТОВ “ТРК Україна” провели зйомки сюжету для інформаційної програми “Сьогодні” до 100-річчя проголошення Акта Злуки. Коментарі надала заступник директора Н. В. Маковська.

***

17 січня 2019 року

У приміщенні ЦДАВО України відбулися зйомки оригіналу Акта Злуки для журналу “Деловая Столица” ПАТ “Картель”.

***

4 cічня 2019 р.
Було організовано зйомку документів для чергового випуску передачі “Розсекречена історія”, присвяченого 100-річчю Акта Злуки 

***

17 січня 2019 року

Журналісти Творчого об’єднання “Київ” Національної суспільної телерадіокомпанії України відзняли оригінал Акта Злуки та взяли інтерв’ю у заступника директора Н. В. Маковської для підготовки програми “Тема дня”, присвяченої Дню соборності України. Програма вийде в ефір 22 січня 2019 р. о 19:20.

***

20 серпня 2018 р.

Директор ЦДАВО України Н. В. Маковська взяла участь у прес-конференції, організованій Міністерством юстиції України в Національному інформагентстві “Укрінформ”, щодо змін у порядку копіювання архівних документів

***

22 січня 2018 р.

Директор ЦДАВО України Н. В. Маковська надала коментар для сюжету ТСН телеканалу “Студія 1+1” про IV Універсал Української Центральної Ради. Ефір відбувся 22 січня

***

17 січня 2017 р.

Директор архіву Н. В. Маковська надала коментар для сюжету Телевізійної служби новин “Студії 1+1” про унікальний документ — Універсал Директорії Української Народної Республіки про злуку з Західно-Українською Народною Республікою від 22 січня 1919 р., який зберігається в ЦДАВО України

***

9 грудня 2016 р.
У ЦДАВО України телеканал UATV зняв сюжет про кобзарів для програми “Новини”. Ефір відбувся 18 грудня 2016 р.

***

10 серпня 2015 р.

Директор ЦДАВО України Н. В. Маковська та заступник директора О. Б. Берковська дали інтерв’ю для спеціального випуску газети “Вечірній Київ”, присвяченого Дню Незалежності України.

***

18 серпня 2015 р.

Заступник директора ЦДАВО України О. Б. Берковська взяла участь у зйомках сюжету до Дня Незалежності України, проведеного телеканалом ТРК “Соціальна країна” для випуску програми “Новини”. Сюжет за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=nbLHDl9r3cA

***

19 серпня 2015 р.

До Дня Незалежності України директор ЦДАВО України Н. В. Маковська взяла участь у прямому ефірі аналітичного ток-шоу “У центрі уваги” на телеканалі “Київ”.

***

9 липня 2015 р.

Заступник директора архіву О. Б. Берковська надала інтерв’ю телеканалу “Тоніс” про виставку архівних документів до 25-ї річниці прийняття Верховною Радою України Декларації про державний суверенітет України за документами ЦДАВО України.

***

9 липня 2015 р.

Заступник директора архіву О. Б. Берковська надала інтерв’ю Радіо “Культура” про роботу державних архівних установ України в напрямку реалізації державної політики щодо забезпечення прав громадян на вільний доступ до архівної ретроспективної інформації.

***

4 червня 2015 р.

У ЦДАВО телеканалом ZIK проводились зйомки сюжету для програми “Історична правда з Вахтангом Кіпіані”. Коментарі надавали директор архіву Н. Маковська та провідний наук. співробітник К. Криворучко.

***

22 квітня 2015 р.

Директор Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України Маковська Н. В. взяла участь у запису телепрограми “Позиція” на телеканалі “Рада” на тему “Архівна справа сьогодні”.

https://www.youtube.com/watch?v=9dRAZMGUOx8

Міжнародні проекти

Колекція документів Оперативного штабу рейхсляйтера Розенберга http://err.tsdavo.org.uaОб’єднані Саксонські меморіали в пам’ять жертвам політичного терору, м. Дрезден http://www.dokst.ru

Міжнародні зв’язки

13 вересня 2019 р.

У рамках програми прийому делегації Національного архіву Фінляндії директор Національного архіву Фінляндії Юссі Нуортева, заступник директора Національного архіву Фінляндії Пяйве Хаппонен та керівник напряму розвитку зв’язків з країнами колишнього СРСР Національного архіву Фінляндії Дмитро Фролов відвідали Центральний державний архів вищих органів влади та управління України та ознайомились з документами історії українсько-фінських відносин

5 червня 2019 р.

Голова Державної архівної служби України Тетяна Баранова зустрілась із радником-посланником – заступником Надзвичайного і Повноважного Посла Чеської Республіки в Україні Зденькою Цаісовою. Під час консультацій обговорено шляхи активізації міжвідомчого співробітництва в культурно-гуманітарній сфері, у тому числі з виявлення та дослідження архівних документів тоталітарних режимів, що зберігаються у фондах державних архівних установ України та Чеської Республіки.

Делегація Посольства Чеської Республіки України після консультацій відвідала Центральний державний архів вищих органів влади та управління України, де ознайомилася з діяльністю архіву та документами, що стосуються історії чеського народу

***

13-15 травня 2019 р.

У Києві відбулося третє засідання Українсько-польської комісії для дослідження взаємин 1917–1921 рр., що була створена 22 березня 2018 р. на базі двох університетів – Національного університету «Києво-Могилянська Академія» та Варшавського університету. Її співголовами є проф. Владислав Верстюк та проф. Ян Яцек Бруський. Заст. директора архіву Н. Маяковська є представником української частини комісії.

На засіданнях 13-14 травня детально обговорювалися видавничі проекти: 1. Союз Пілсудський–Петлюра. Документи і матеріали; 2. Праці Комісії для дослідження українсько-польських взаємин 1917–1921 рр., а також Словник Енциклопедії Української революції, зокрема гасла, присвячені особам, інституціям та подіям, які впливали на українсько-польські взаємини 1917–1921 рр. 

Обговорювався також Словник Енциклопедії Української революції, зокрема гасла, присвячені особам, інституціям та подіям, які впливали на українсько-польські взаємини 1917–1921 рр. 

Окремо йшлося про перспективи співпраці польських та українських архівів в рамках тематики досліджень комісії. 

Велику зацікавленість викликала відкрита дискусія, присвячена публічним ролям істориків. 

Під час виїзного засідання члени комісії відвідали Державний архів Київської області, де директор архіву С. Каменєва представили документи про українсько-польську співпрацю в період Української революції 1917-1921 рр.
***
11 березня 2019 р.
Надзвичайний і Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні та відповідальні працівники Посольства Держави Ізраїль в Україні відвідали Центральний державний архів вищих органів влади та управління України. 

***
4 грудня 2018 р.

В ЦДАВО України в рамках конференції «1918 рік в історії України та Польщі» відбувся робочий семінар за участі членів Українсько-польської комісії для дослідження взаємин 1917-1921 рр., в. о. директора архіву А. Обжелян та заст. директора Н. Маковської

***

15 листопада 2018 р.

Заступник директора архіву Наталія Маковська у складі української делегації ознайомилася з роботою Державного історичного архіву Литви (м. Вільнюс)

***

листопад 2018 р.

Заступник директора архіву Наталія Маковська у складі української делегації взяла участь у відкритті міжнародної виставки архівних документів “Кінець Першої світової війни: рішучий поворот до сучасної Європи”, що відбулося в приміщенні Військового музею ім. Вітовта Великого (м. Каунас, Литовська Республіка)

***

9-12 жовтня 2018 р.

В ЦДАВО України перебували литовські архівісти на чолі з директором Каунаського Окружного архіву Гінтарасом Дручкусом з метою ознайомлення з архівними документами, що стосуються історії Литви, м. Каунаса та Каунаського регіону

***

1 серпня 2018 р.

Директор ЦДАВО України Н. В. Маковська зустрілася з директором Каунаського окружного Архіву Гінтарасом Дручкусом (м. Каунас, Литовська Республіка) для обговорення питань та надання копій документів для виставки “Кінець Першої світової війни: рішучий поворот до сучасної Європи”, яка відкриється у листопаді 2018 р. у головному Виставковому залі Військового музею Вітаутаса Великого в м. Каунас (Литовська Республіка)

***

27 березня 2018 р.

Директор ЦДАВО України Наталія Маковська взяла участь у консультаційній зустрічі з Генеральним директором Національного архіву Грузії Теоною Іашвілі з питань двостороннього міжвідомчого співробітництва. Після консультацій відбулися відвідини Центрального історичного архіву Грузії

***

7 лютого 2018 р.

В рамках реалізації ініціативи Посольства Королівства Бельгія в Україні щодо виявлення документів про перебування бельгійського автобронедивізіону взимку 1917 — навесні 1918 рр. у місті Києві читальний зал ЦДАВО України відвідали посол пан Люк Якобс та студенти Української Академії Лідерства

***

16 березня 2016 р.

Директор архіву Наталія Маковська взяла участь у робочій зустрічі з представниками Служби головного архівіста Литовської Республіки: Іреною Касцюшкевичуте (директор Державного нового архіву Литви); Данутою Контримавичене (завідувач Відділу з нагляду за управлінням документами); Гінтарасом Дручкус (директор Каунасського повітового архіву); Кристиною Станішауске (завідувач Відділу адміністрування діяльності та електронних документів)

***

18 жовтня 2015 р.

З 18 по 21 жовтня 2015 р. директор архіву Н. Маковська брала участь у у міжнародній науково-практичній конференції «Голокост на території СРСР в архівних документах. Сучасні проблеми виявлення документів, доступу до них та їх використання», яка відбувалася в Яд Вашем ( м. Єрусалим, Ізраїль), за підтримки Благодійного фонду «Генезис»

***

15 жовтня 2015 р.

У рамках візиту до Державної архівної служби України Центральний державний архів вищих органів влади та управління України відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол Держави Ізраїль в Україні. Директор архіву Н. В. Маковська ознайомила високого гостя з основними напрямами роботи установи та джерельною базою архіву

***

16 вересня 2015 р.

Директор ЦДАВО України Н. В. Маковська взяла учать у зустрічі Голови Державної архівної служби України Т. І. Баранової з представниками Міністерства культури Чеської Республіки та Чеського центру

***

22 та 23 липня 2015 р.

Директор ЦДАВО України Н. В. Маковська взяла участь у зустрічах Голови Державної архівної служби України Т. І. Баранової з представниками Федерального архіву Німеччини та Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні

***

21 липня 2015 р.

З 21 по 23 липня 2015 року відповідно до Програми проведення роботи Державної архівної служби України з представниками Федерального архіву Німеччини та Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні у ЦДАВО України працювали д-р Моніка Кайзер, прес-секретар Бундесархіву, д-р Томас Менцель, керівник відділу німецьких військових актів до 1945 року в управлінні Військового архіву Бундесархіву в м. Фрайбург та Яна Блумберг, керівник відділу в управлінні Німецького Рейху в м. Берлін

***

15 квітня 2015 р.

Директор архіву Н. В. Маковська та заступник директора О. Б. Берковська провели зустріч з представниками німецької делегації та Міністерства культури України на території ЦДАВО України.

Перейти до вмісту