22 квітня 2019 р.

В Академії ДПтС у період з 25 березня по 22 квітня 2019 року в приміщенні наукової бібліотеки експонується пересувна виставка «Об’єднаними зусиллями будувати нероздільну самостійну державу українську» (до 100-річчя Акта Соборності), підготовлена працівниками Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України. Ця виставка презентує події складного й різноманітного за формою і динамікою процесу становлення української державності.

Курсантам та студентам Академії ДПтС було представлено важливі архівні документи, з яких можна дізнатися про складний шлях українських земель до об’єднання в єдину соборну державу. Під час відвідування виставки молодь мала можливість ознайомитись з чернеткою Конституції Української Народної Республіки, текстом урочистої присяги громадянина Української Народної Республіки; паспортом громадянина Західно-Української Народної Республіки; Законом «Про громадянство УНР»; Постановою Ради Міністрів Української Держави про передачу влади Директорії Української Народної Республіки; Ухвалою Української Національної Ради про злуку Західно-Української Республіки з Українською Народною Республікою; оригіналом Універсалу Директорії Української Народної Республіки від 22 січня 1919 р. та іншими копіями архівних документів та фотоматеріалами.

Крім курсантів та студентів Академії ДПтС, виставку відвідує учнівська молодь м. Чернігова. Так, 11 квітня було проведено інтерактивне заняття з історії України для учнів 11-Б класу Чернігівського ліцею № 32. Під час заняття курсанти 1 і 2 курсу юридичного факультету Академії ДПтС О. Личик, М. Волков, К. Cотник провели змістовні екскурси важливими етапами державотворення в історії України ХХ ст.

Професор кафедри теорії та історії держави і права, конституційного права, полковник внутрішньої служби В. М. Пекарчук та доцент кафедри економіки та соціальних дисциплін, підполковник внутрішньої служби А. В. Попружна ознайомлювали відвідувачів з процесами державного будівництва та творення української політичної нації, відродження української науки, освіти, культури та духовності.

Ознайомлення з експонатами виставки збагатили більше ніж 1000 курсантів, студентів та слухачів Академії новими знаннями та враженнями, а інформація, отримана у процесі презентації, сприяє патріотичному вихованню учнівської та студентської молоді.

Перейти до вмісту