Про досвід та перспективи семінарів ЦДАВО України

Про досвід та перспективи семінарів ЦДАВО України
На цьому тижні жовтня, 10, 11 та 12 числа, Центральний державний архів вищих органів влади та управління України (ЦДАВО України) вже традиційно провів семінари для керівників і працівників служб діловодства, архівних підрозділів, голів і членів експертних комісій органів державної влади, установ, підприємств та організацій, у діяльності яких створюються документи історичної та науково-практичної цінності, що з плином часу стають складовою Національного архівного фонду та надходять на зберігання до ЦДАВО України. Зі вступною промовою на відкритті семінарів виступила Перший заступник Голови Укрдержархіву, кандидат юридичних наук Тетяна Шевченко.
Якщо минулорічні семінари були присвячені експертизі цінності документів і мали назву «Експертиза цінності документів: від професійної методології до соціальної епістемології», то цього року слухачі (а колег архівістів і діловодів зібралося за понад півсотні) просунулися далі у вивченні архівування документів установ і послухали тему «Документи Національного архівного фонду: шлях від установи до сховища державного архіву». Складовими цієї теми стали підтеми, відображені у доповідях, лекціях і яскравих презентаціях працівників архіву, а саме:
– заступник директора ЦДАВО України, голова Експертно-перевірної комісії ЦДАВО України й член Центральної експертно-перевірної комісії Державної архівної служби України Світлана Савлук представила доповідь «Організація роботи Експертної комісії установи»;
– директор ЦДАВО України, доктор історичних наук Лариса Левченко прочитала лекцію на тему «Організація зберігання документів у державному архіві», у якій показала як вітчизняний, так і зарубіжний досвід забезпечення збереженості цінних в історичному відношенні документів в історичній ретроспективі.
Доповідачки відповідали на запитання слухачів. Всі матеріали семінарів вже розіслано й організатори сподіваються, що вони дійшли до адресатів. Також матеріали та відеозаписи занять як цьогорічного, так і минулорічного семінарів розміщено на офіційному вебсайті ЦДАВО України у рубриці «Семінари» за покликанням:
Аналіз двох років проведення семінарів, відгуки і побажання слухачів показують подальші перспективи їх організації та проведення, а саме:
– збільшення кількості семінарів для більш повного охоплення працівників всіх джерел комплектування ЦДАВО України – таке рішення очевидно витікає з реорганізаційних процесів, що тривають в Україні, за яких колись численні юридичні особи однієї галузі реорганізуються в одну юридичну особу, до складу якої входять множинні територіальні підрозділи без статусу юридичної особи по всій країні;
– розширення й диверсифікація тематики семінарів, а також виділення спеціальних тем у майстер-класи; наприклад, у світлі цьогорічної паспортизації архівних підрозділів вже виокремлено потребу в необхідності організації та проведення найближчим часом майстер-класу з паспортизації;
ЦДАВО України також взяв до уваги побажання слухачів щодо сертифікації участі в семінарах.
Організатори семінару надзвичайно вдячні за всі теплі відгуки й побажання, що надійшли під час та опісля семінарів на адресу ЦДАВО України. Вони надихають нас на подальшу роботу й надають розуміння, що в цьому напрямі ми рухаємося правильно. Дякуємо за участь і підтримку!
Перейти до вмісту